Behandelingen

VNUS Closure procedure

De VNUS Closure procedure is de gouden standaard in spataderbehanelingen en vindt nu 8 jaar in Nederland plaats. De Closure procedure vindt poliklinisch plaats, u hoeft niet te worden opgenomen. Via een kleine snede in de huid, wordt de Closure Catheter in de spatader geplaatst. Met de echo wordt vervolgens de juiste positie van de catheter bepaald. De kleine catheter levert radiofrequentie (RF) energie af aan de wand van het bloedvat. De catheter wordt nu voorzichtig teruggetrokken. De wand van het bloedvat wordt verhit, waardoor het collageen in de wand krimpt en het bloedvat sluit. Als de spatader is gesloten wordt het bloed omgeleid via andere gezonde aderen.

Na de ingreep

Patiënten die de Closure procedure ondergingen konden hun dagelijkse activiteiten na 1 dag weer hervatten. Na de ingreep wordt een drukverband aangelegd, u hoeft geen elastische kousen te dragen. U krijgt het advies om regelmatig te lopen, maar langdurig staan en zware lichamelijke inspanning zo veel mogelijk te vermijden.

Een behandeling die werkt!

In klinisch onderzoek werd de Closure procedure vergeleken met de stripoperatie. Patiënten die de Closure procedure ondergingen hadden:
  • Minder last van post-operatieve pijn en zwelling
  • Konden na één dag hun dagelijkse bezigheden hervatten
  • Konden gemiddeld na een week hun werk weer hervatten
Mijn benen zien er mooier uit, de dikke spataderen zijn verdwenen. Eindelijk kan ik mijn benen laten zien, was het maar al zomer!

Sandra

VenaSeal

Naast de VNUS procedure is er sindskort ook een doorbraak in de behandeling van spataderen: het VenaSeal Sapheon Closure System. De VenaSeal catheter werkt niet met de afgifte van energie, maar de spatader wordt dichtgelijmd met cyanoacrylaat.

Net als de VNUS Closure procedure heeft VenaSeal in Amerika een FDA goedkeuring gekregen. De behandeling wordt helaas nog niet vergoed door de zorgverzekeraar. In Nederland biedt Centrum Oosterwal deze behandeling als eerste aan.

VenaSeal heeft vele voordelen

  • Effectief: 92% closure na 12 en 24 maanden follow-up
  • Geen anesthesie meer nodig
  • Geen kousen meer nodig na behandeling
De behandeling verliep snel en zonder pijn. Na de ingreep kon ik meteen lopen en voelde ik meteen een verbetering van mijn klachten. Gelukkig hoefde ik ook geen kousen te dragen, voor mij was de VenaSeal procedure een succes!!

Monique